Lukijoilta jyrkkä "kyllä" kannabiksen verovapaille, laittomille markkinoille!

Mitä yhteistä on aktiivimallin kannattajilla ja kannabiksen laittomuuden puolustajilla? Aktiivimallin kohdalla enemmistö kannattajista ei tiedä kunnolla lain sisältöä eikä sen todellisia seurauksia. Sama pätee kannabiksen laittomuuden puolustajienkin kohdalla: enin osa kiellon kannattajista ei tiedä, mitä käytännön seurauksia kiellolla on – ja ennen kaikkea mitä sillä ei ole.

Kannabiksen – ja muidenkin huumausaineiden – laittomuus ei suinkaan vähennä niiden käyttöä eikä myyntiä. Kansan keskuudessa elää kuitenkin vankka usko siihen, että päihteiden käyttöä voidaan vähentää kielloilla. Tälle uskomukselle ei ole saatu minkäänlaista tukea käytännön kokemuksista. Alkoholin kieltolain aikana alkoholin ja erityisesti väkevien viinojen kulutus kasvoi runsaasti. Alkoholiin itseensä liittyvien ongelmien oheen saatiin lisäriesaksi laittomasta kaupasta johtuvat ongelmat. Täsmälleen sama toistuu nyt huumeiden kieltolain aikana.

Tämä on syy siihen, miksi USA:ssa on alettu suunnata kohti laillista kannabista. Se onnistuu ehkäisemään isoimman osan niistä ongelmista, jotka itse asiassa johtuvat laittomuudesta. Kiellolla ei ole niitä saatu kuriin missään.

Laillista kauppaa pystytään valvomaan. Ikärajojen olemassaolo ja kielletyn hedelmän houkutuksen poistuminen on johtanut kannabiksen laillistaneissa osavaltioissa siihen, että alaikäisten kannabiksenkäyttö on vähentynyt. Kiellot eivät ole siinä onnistuneet koskaan.

Poliisin oman näkemyksen mukaan laittomista huumeista nimittäin saadaan takavarikoitua korkeintaan 5 – 10 prosenttia. Se on vähemmän kuin tyypillinen ruokakaupan hävikki. Tätä suuremmaksi osuutta on hyvin vaikea saada. Tämä tarkoittaa sitä, että laittomuuden merkitys huumeiden käyttöön liittyvien ongelmien torjunnassa on lähes yhdentekevä. Kielto ei toimi. Laiton kauppa jatkuu ennallaan, ongelmineen, verovapaana, täysin ilman ikärajoja, ilman laadunvalvontaa. Se tekee useista ihmisistä rikollisia aivan turhaan ja antaa rikollisille oivan verottoman tulonlähteen.

Lukijat siis äänestävät laittoman kaupan puolesta siinä uskossa, että he äänestävät sitä vastaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu