Jani Miettinen Mietipä kunnolla

"Laillistetaan sitten murhat, varkaudet ja kaikki muutkin rikokset!"

THL on ehdottanut, että huumeiden käytöstä ei enää tulisi rangaista. Ehdotus on saanut tyypillisen vastaanoton: osa hurraa, osa tyrmää.

Hurraus perustuu sille, että itse asiassa mikään saatavilla oleva näyttö ei puolla huumeiden käytöstä rankaisemista. Rangaistukset eivät ole estäneet käyttöä, eivät vähentäneet käyttöä - ne eivät ole edes estäneet käytön kasvua! Tätä THL:n kannanottoa on odotettu jo pitkään, ja on ollut vain ajan kysymys, koska saatavilla oleva näyttö kääntää virkamiesten päät.

Tyrmäyksissä toistuu tyypillisesti kolme vastaväitettä.

Ensimmäinen on se, että tämä laki suojaa jotakuta, eikä sitä saisi muuttaa. Sehän tämän lain hyvä ja kaunis tarkoitus olikin, mutta laki on tehtävässään täysin epäonnistunut. Se ei suojaa ketään. Laiton käyttö on niin helppoa, että vaikka poliisin määrärahat ja työmäärä kymmenkertaistettaisiin, se olisi edelleen helppoa. Sehän onnistuu vankilassakin, kaikesta valvonnasta huolimatta. Laki on siis käytännön tasolla yhdentekevä. Siksi se ei nykyisinkään estä edes käytön kasvua. Se ei estä yliannostuskuolemia eikä riippuvuuden syntymistä. Itse asiassa se vain pahentaa ongelmia ja kuluttaa resursseja. Se siis ottaa, muttei anna.

Toinen on se, että lakia pitää noudattaa. Laki on laki. Mutta lait eivät ole ikuisia eivätkä pysyviä. Niitä muutetaan jatkuvasti. Emme ole vielä saavuttaneet sitä tilannetta, jossa eduskunnan viimeinen lähtijä voi sammuttaa valot, koska lakikirjat on lopultakin saatu valmiiksi. Sellaista tilannetta ei tulekaan. Lakeja tullaan muuttamaan jatkuvasti. Niin nytkin. Tämä laki ei ole muita lakeja pyhempi.

Kolmas menee sarkasmissaan aivan liian pitkälle: laillistetaan sitten murhatkin ja kaikki muut rikokset, kun kerran tämäkin. Kyse on kuitenkin täysin erityyppisistä asioista. Nyt halutaan laillistaa jotain sellaista, jonka ei olisi pitänyt olla rikos alunperinkään.

Huumeiden käytöstä päätettiin tehdä rikos aivan liian vähäisin perustiedoin ja osittain jopa virheellisiin väittämiin perustuen. Juuri siksi huumeiden käytön laittomuus ei ole auttanut. Rikosoikeudelliset toimenpiteet eivät auta, koska kyseessä on luonteeltaan sosiaalinen ja lääketieteellinen ongelma. THL:n ehdotus tarkoittaa sitä, että huumeisiin liittyviä ongelmia alettaisiin jatkossa hoitaa sellaisin ottein, jotka tehoavat paremmin.

Nyt halutaan korjata virhe. Käsiä ei suinkaan nosteta pystyyn, ne ojennetaan auttamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Suvaitse, tuollainen impivaaralainen asenne ei ole nykypäivää.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Ei ole nykypäivää ajatella käyttäjää ihmisarvoisena yksilönä? No joo, kieltämättä olet oikeassa. Nykypäivää on leimata kaikenlaiset ihmisryhmät - huumeiden käyttäjät, työttömät, maahanmuuttajat jne. - syylliseksi kaikkeen mahdolliseen pahaan. Todellisuudesta viis.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Käsiä ei suinkaan nosteta pystyyn, ne ojennetaan auttamaan."

Juurikin näin. Muutos lakiin auttaisi kaikkia, niin ongelmakäyttäjiä kuin virkistyskäyttäjiä. Se epäilemättä myös antaisi valistajille uusia vaihtoehtoja ja parantaisi hoitoon pääsyä heillä joilla on ongelmia.

Isoin muutos olisi nuorille aikuisille, jotka eivät saisi enää merkintöjä rekistereihin. Myös kokeilija jos jää kiinni päätyy rekisteriinm josta saattaa myöhemmin olla suuriakin haittoja.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Kolmas menee sarkasmissaan aivan liian pitkälle: laillistetaan sitten murhatkin ja kaikki muut rikokset, kun kerran tämäkin. Kyse on kuitenkin täysin erityyppisistä asioista."

Näitä viljelevät ihmiset eivät juuri tiedä edes mistä tai mihin ottavat kantaa. Noita tulee jatkuvasti vastaan ikävä kyllä. Ihmettelen miksi ihminen haluaa tehdä itsestään idiootin. :)

Käyttäjän ArtoByckling kuva
Arto Byckling

Melkoinen muutos "viralliseen" päihdepolitiikkaan, joka huumeiden osalta on perustunut rankaisuun miettimättä onko siitä apua.

Suomalainen huumevalistus on taasen keskittynyt rahankeräämiseen ja lapsikorttia heiluttamalla se on ollut helppoa. Todellisia syitä ja seurauksia valistus ei ole tuonut esille, eikä edes halunnut korjata, kukapa sen kultasuonen haluaisi tuhota.

Pikkuhiljaa järki voittaa mutta avoin keskustelu puuttuu vieläkin päättäjilta/politiikoilta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Totta turiset, esim irti huumeista ry on yksi pahin ongelma valistuksen suhteen, hekin saavat rahaa veronmaksajilta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Itse kyllä näkisin huumeidenkäyttäjän lähinnä uhrina eikä syyllisenä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kenen uhrina näet huumeidenkäyttäjät? Syyllisiä he eivät todellakaan ole. :)

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Miksi jokainen huumeidenkäyttäjä olisi uhri. Onko jokainen alkoholinkäyttäjä uhri.

Päihderiippuvuus on riippuvuussairaus joka aiheuttaa eriasteista kärsimystä sekä itselle ja läheisille, mutta onko sairas varsinaisesti "uhri". Onko esimerkiksi diabeetikko sairauden uhri vai vaan sairas, entäs skitsofreenikko, onko hän skitsofrenian uhri vai vaan sairas.

Niin alkoholin kuin huumeidenkäyttäjistäkin suurin osa on asiansa normaalisti hoitavia kansalaisia, joille päihteidenkäyttö on "viihdettä" ja "vapaa-ajan viettoa". Ovatko he uhreja?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Niin alkoholin kuin huumeidenkäyttäjistäkin suurin osa on asiansa normaalisti hoitavia kansalaisia, joille päihteidenkäyttö on "viihdettä" ja "vapaa-ajan viettoa". Ovatko he uhreja?"

Tähän itsekin haluaisin kuulla vastaksen monelta ihmiseltä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä en näkisi heitä kumpinakaan. Aikuinen ihminen on vastuussa omasta toiminnastaan ja siten myös sen seurauksista. Kyllä huumeista on sen verran tietoa saatavilla nykyään, että ei pitäisi tulla yllätyksenä mahdolliset negatiiviset seuraukset.

Kieltolait eivät toimi tilanteessa, jossa tuotanto ja jakelu ei ole omassa hallinnassa. Se, että myöntää ettei hallitse tilannetta ei tarkoita käsien nostamista pystyyn, vaan se on realismia. Ihan turha haaskata energiaa johonkin, mille ei voi mitään.

Kieltolait ja niiden kyvyttömyys hallita sitä, minkä ne kieltävät ovat myös määrittäneet sen, millä järjestystä vastaan kapinoidaan. Vapauden symbolit on helppo hahmottaa. Ne ovat jotakin, millä voi rikkoa lakia kiinnijäämisen riskin ollessa melko olematon. Siksi jos säätää lakeja, joita ei kykene valvomaan saattaa helpohkosti pahentaa vaan tilannetta.

Ja kuten alkoholin kanssa, ongelma saattaa kestää (muista muuttujista riippuen) jopa sukupolvia.

Käyttäjän MillaJaakkola kuva
Milla Jaakkola

Kenen uhri minä olen?

Voin vastata: olen poliisin uhri, kun kyseisen instanssin edustajat päättivät sotkea mun makuuhuoneen, tonkia mun vaatekaapin läpi ja vielä varastaa mun yksityistä omaisuutta. Poltan pilveä, ja sitten teen käsitöitä - mitään häiriötä en siis ole aiheuttanut. Olen ihan itse valinnut polttaa, koska se auttaa huikeasti keskittymisessä. Minkään diilerin uhri en siis ole, ellei lasketa niitä, jotka ovat huijanneet kaupanteossa. Siinä taas yksi syy, miksi mielummin ostaisin huumeeni vaikka apteekista.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Irti huumeista ry:n kanta on tämä:

Irti Huumeista ry puheenjohtaja Sami Räsänen: "Onko tämä THL:n viralinen kanta? Päihderiippuvaista ihmistä ei pidä rangaista sairaudesta. Huumeiden käyttöä ei pidä sallia ja hoitoa pitää tarjota. Näitä asioita ei ole syytä vastakain asettaa. Suomen kahden raiteen huumepolitiikan linja on toimiva. Jos lain tasolla annetaan myönnytyksiä, niin se on selkeä viesti, että käyttö on sallittua. Pelkkä rankaiseminen ei myöskään ole järkevää. Sakko ei syrjäytä!" #iltasanomat #iltalehti #helsinginsanomat #thl #stm

https://www.facebook.com/irtihuumeista/posts/16624...

Mitään perusteluitahan heiltä ei saa koskaan. Tai tietoon pohjautuvia kannanottoja.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Laillistaminen ja dekriminalisointi saavat koko ajan yhä vaikutusvaltaisempia tukijoita. Yksi tällainen on Euroopan neuvoston Pompidou-ryhmä, joka on vuosikymmeniä ollut kieltolain propagoija, mutta nyt tulee julkisuuteen sangen päräyttävällä raportilla:
COSTS AND UNINTENDED CONSEQUENCES OF DRUG CONTROL POLICIES.
Report by the expert group on possible adverse effects and associated costs of drug control policies
http://www.drugsandalcohol.ie/28536/1/Costs%20and%...

Sivulla 26 tarjotaan ongelmiin ratkaisuksi kannabiksen uudelleenluokittelu:

PI 5: Improve possibilities for cannabis research
The most effective means for improving pharmacology and therapeutics research of cannabis would be to reschedule the drug from a Schedule I controlled substance to a Schedule II, as this is one of the predominant factors that prevents many institutions and research organizations from conducting research on this topic.

Toimituksen poiminnat